KAKO PRODULJITI VIJEK PLOVILA?

Svaki dan čitamo o nanotehnologiji i slušamo o novim otkrićima, no što je zapravo nanotehnologija? Nanotehnologija je „znanost o malom“ i proučava svojstva materije na nanoskali. Mala promjena u strukturi materijala može rezultirati posve novim svojstvima.

U posljednjem desetljeću nanotehnologija je doživjela boom i danas je u svakodnevnoj primjeni iako možda toga nismo svjesni. Primjenjuje se na odjeći za zaštitu od mrlja, zaštiti na naočalama , ambalažama  za hranu, lijekovima u medicini, kremama za njegu, tehnikama i svakim danom broj primjena raste sve više.

Nanotehnologija je pronašla svoj put i u nautičkom svijetu kod održavanja plovila, stvaranjem manjih, bržih, efikasnijih i inteligentnijih komponenti novih proizvoda sa poboljšanim funkcionalnostima.

 

blog-slika-1

 

Kod održavanja plovila skrenuli bi pažnju na visokokvalitetne zaštitne premaze za boju i gelcoat temeljene na polimerima i nanotehnologiji. Stalna istraživanja i razvitak u polju polimera i nanotehnologije rezultirali su stvaranjem pouzdanog sustava za znatno produljenje trajanja gelcoata i lakova.

Gelcoat i bojane površine koje stare, propadaju pod UV zračenjima i postaju sve više porozne, zarobljavajući na taj način nečistoće poput ulja, ostataka čađe, soli i prljavštine.

 

blog-slika-2

 

blog-slika-3

 

Da bismo zaštitili površine od vanjskih utjecaja nanosimo polimere koji sadržavaju vrlo jake UV stabilizatore koji onemogućavaju diskoloraciju i pomažu pri održavanju sjaja i postojanosti boje, u isto vrijeme umanjuju potrebu za održavanjem površine.

 

blog-slika-4

 

Drugo tretiranje površine je nanošenje zaštitnog sloja u vidu nanotehnologije.

Kako funkcionira nano zaštita? Nano površinska zaštita  sastoji se od nanočestica s komponentama koje se čvrsto povezuju s površinom te daju željeni učinak. Te se čestice vrlo inteligentno raspoređuju za vrijeme nanošenja zaštite: vezane komponente putuju na površinu dok nevezane,slobodne odlaze u zrak. Takva „samostalna“organizacija stvara ultratanki staklasti sloj koji s površinom stvara homogenu vezu i jamči izuzetnu trajnost. Ispod sloja nanočestica, polimerski premaz održava postojanost i sjaj boje, čak i gelcoat i boje koje stare postaju laki za čišćenje i održavanjem.

 

blog-slika-5

 

Kvalitetnim i redovitim održavanjem Vašeg plovila možete izbjeći trošak velikih popravaka…

 

blog-slika-6

 

Korištenjem nanotehnologije štedite svoje vrijeme i novac.

Povratak na blog